Byen Banyuls

Havnepromenaden ind til byen

Banyuls havn

Banyuls sur mers havn

Her er der mulighed for mange aktivi-

teter på og i vandet, så som surfing, sejlsport, dykning og alm. badning.

Dette er en helt særlig nydelse fordi  vandet er helt rent, da havet ud for  Banyuls er fredet område.

Ved havnen findes der også et hav- biologisk universitet, hvor man kan se nærmere på de fisk der lever i

havet ud for byen.

Hovedgaden

Hovedgaden

Her er der liv året rundt p.g.a. byens ca. 4600 faste indbyggere.

Forretninger og resturanter har derfor åbent hele året rundt. Byen er smukt beliggende og læner sig op ad bjerg-

kæden Pyrenærene.

Vinmarkerne omkranser byen og fra de mange udskænkningssteder kan man prøvesmage og købe den kendte

Banyuls dessertvin.

Den gamle bydel

Den gamle bydel

Vores ferielejlighed i Banyuls sur mer ligger i gåafstand fra byen, her er der utroligt hyggeligt, med de flotte gamle vedligeholdte huse og hvor

langt de fleste gader er trapper.


En af byens mest berømte sønner er Aristide Maillol født 1861, død 1944, han var maler og endnu mere kendt for sine bronzeskulpturer. Der er indrettet et museum til hans ære, det ligger 4 kilometer uden for Banyuls, omgivet af bjergene. Huset er en gammel gård, hvor Maillol blev født og i mange år havde sit atelier. Det er et lille, meget fint museum, som det absolut kan anbefales at aflægge et besøg. I Banyuls kan man se flere af hans værker, som er placeret rundt om i byen, samt et af hans største værker ”Monuments aux morts pacifistes” der står bagved rådhuset. Det er også muligt at følge i Maillols fodspor, på en ca. 1 times lang gåtur i den gamle bydel Cap Osna. Den starter nede ved stranden og der er forklarende plancher hele turen rundt.


Banyuls er også meget kendt for at fremstille den søde Banyuls dessert vin, ”vindoux naturel” som kan sammenlignes med portvin. Den er forholdsvis dyr, da alle marker rundt om byen kun kan dyrkes med håndkraft, da markerne er for stejle til at der kan bruges maskiner. Hvidvin og rødvin dyrkes også og sælges som Collioure vin efter nabobyen, som der er samarbejde med.

Ønsker man at aflægge et besøg på et vin produktions sted, kan ”Terres des templiers” og ”Cave Banyuls L`Etoile” anbefales, begge steder er beliggende i Banyuls.


Hvert år bliver der afholdt vin fest i Banyuls ”fete des vendanges” som regel i slutningen af uge 40, hvor det kulminerer lørdag og søndag. Høsten bliver velsignet af byens præst og børnene tramper i druerne. Der er udskænkning mange steder i byen, samt flere orkestrer spiller. Alle medarbejdere i vinproduktionen slutter af med fælles gril og spisning på stranden.